Jadłospis

JADŁOSPIS  25.10.2021 -  5.11.2021

LEGENDA: E - wartość energetyczna, T - tłuszcze, NKT - nasycone kwasy tłuszczowe, W - węglowodany, C - cukry, B - białko,  S - sól

PONIEDZIAŁEK 2021-10-25

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Kajzerka

35

93,5

0,6

0,1

18,2

0,6

0,6

0,5

mąka pszenna (69%), woda, mąka żytnia (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka krucha

20

25,0

0,6

0,3

0,1

0,1

0,1

0,3

szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy naturalne, substancja konserwująca: azotyn sodu

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Śliwki

100

46,0

0,3

0,0

11,4

9,9

9,9

0,0

śliwka świeża

OBIAD

Zupa jarzynowa jesienna

250

197,2

10,2

4,4

15,7

2,6

2,6

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki, brukselka, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, fasolka szparagowa, kapusta biała, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, mąka pszenna, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ryż ugotowany

100

88,5

0,2

0,1

19,8

0,1

0,1

0,5

ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu

Sos meksykański z wieprzowiną i warzywami

130

236,1

18,1

6,6

5,6

1,3

1,3

0,3

mięso wieprzowe (szynka) (54%), pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy) (15%), kukurydza konserwowa (kukurydza, woda, cukier, sól) (8%), fasola czerwona (fasola czerwona (60%), woda, sól) (8%), pomidor (7%), cebula (5%), olej rzepakowy, czosnek (1%), papryka słodka - przyprawa (papryka), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Pizzerinka

margherita

80

152,4

2,6

1,7

25,5

1,4

1,4

0,1

mąka pszenna, woda, pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), ser mozzarella (mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, podpuszczka, składniki zalewy: woda, sól), drożdże, cukier, sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

 

RAZEM

1230,9

40,0

17,5

174,0

91,3

91,3

1,9

-

WTOREK 2021-10-26

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki zbożowe miodowe na mleku

150

221,6

3,4

1,5

39,1

15,3

15,3

0,2

mleko 2% (70%), mąka 76% (pełnoziarnista 54%(pszenna, owsiana), kukurydziana, ryżowa, pszenna), syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, miód 5,1%, skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól, barwniki: karmel, karoteny; aromaty, emulgator: lecytyny, przeciwutleniacz mieszanina tokoferol (30%)

Chleb krakowski

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Twarożek z ziołami

25

31,1

1,6

1,1

1,0

0,9

0,9

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych) (80%), śmietana (śmietana 30% (z mleka)), cebula, cebula dymka (2%), natka pietruszki (2%), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Gruszka

100

57,0

0,1

0,0

15,0

10,0

10,0

0,3

gruszka

OBIAD

Zupa krem z cukinii

250

115,0

7,6

4,0

11,8

3,0

3,0

0,1

cukinia, woda, seler, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), olej rzepakowy, czosnek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Groszek ptysiowy

5

25,3

1,5

0,5

2,1

0,1

0,1

0,1

mąka pszenna, tłuszcze roślinne [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy) w zmiennych proporcjach, tłuszcz roślinny częściowo utwardzony (palmowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromat], jaja, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (wodorowęglan sodu, difosforan disodowy, mąka pszenna), sól

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Kotlet schabowy

70

203,4

12,5

5,2

7,9

0,3

0,3

0,2

schab wieprzowy, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Kapusta biała zasmażana

60

58,2

4,3

2,1

5,1

0,8

0,8

0,0

kapusta biała, woda, olej rzepakowy, koper, mąka pszenna, cukier, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Budyń śmietankowy na mleku

100

92,0

1,7

1,0

16,0

10,0

10,0

0,1

mleko 2% (87%), budyń śmietankowy (7%) (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik: kurkumina), cukier

Mini chałka

25

83,3

1,8

0,2

15,2

12,7

12,7

0,1

mąka pszenna, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, żółtko w proszku

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

 

RAZEM

1372,2

39,1

18,2

223,5

128,5

128,5

1,4

-

ŚRODA 2021-10-27

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb pasterski

35

90,0

1,8

0,2

15,1

0,5

0,5

0,5

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Parówki z szynki

50

145,0

12,5

4,5

1,1

0,6

0,6

1,2

mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, skrobia modyfikowana, stabilizatory (octany sodu, cytryniany sodu), aromaty, przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu), syrop glukozowy niskoscukrzony, ekstrakty przypraw, sunstancja konserwująca (azotyn sodu)

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniakami

250

255,7

5,8

2,1

41,5

1,2

1,2

0,5

woda, groch żółty, boczek wieprzowy ze skórą 96%, sól, regulator kwasowości: mleczan sodu, cukier, glukoza, stabilizatory: trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, ziemniaki, mąka pszenna, marchew, pietruszka, seler, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie

Naleśniki z kremowym serem białym

150

317,2

8,5

4,1

46,6

10,9

10,9

0,1

ciasto naleśnikowe (mąka pszenna, mleko, jaja), mleko, kultury bakterii mlekowych (14%), śmietana (śmietana 30% (z mleka)), cukier, olej rzepakowy

Mus truskawkowy

60

36,6

0,1

0,0

9,4

8,1

8,1

0,0

truskawki (70%), woda, cukier

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb pszenny

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Kiełbasa krakowska z fileta

20

28,4

1,2

0,4

0,0

0,0

0,0

0,2

mięso 97% (w tym mięso drobiowe z kurcząt - filet 89%, mięso wieprzowe 8%), tłuszcz wieprzowy, sól, izolat białka sojoweo, błonnik pszenny z babki płesznika, hydrolizowane białko roślinne, tłuszcz palmowy, przyprawy i ich ekstrakty, substancja konserwująca

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

-

RAZEM

1453,5

42,4

18,6

226,0

110,5

110,5

2,7

-

CZWARTEK 2021-10-28

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku

150

160,8

2,7

1,5

26,6

6,0

6,0

0,1

mleko 2% (80%), kasza manna (pszenica) (20%)

Chleb firmowy

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Ser żółty

20

71,2

5,6

3,8

0,5

0,1

0,1

0,2

ser żółty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny)

Rzodkiewka

10

1,6

0,0

0,0

0,3

0,2

0,2

0,0

rzodkiewka

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

250

181,2

10,1

4,4

12,7

1,9

1,9

0,2

woda, tusza z kurczaka, kalafior (20%), ziemniaki (10%), śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, mąka pszenna, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kasza jęczmienna ugotowana

100

112,7

0,6

0,2

23,0

0,2

0,2

0,0

kasza jęczmienna (jęczmień), sól o obniżonej zawartości sodu

Gulasz wieprzowy

70

122,3

9,7

3,6

2,2

0,4

0,4

0,1

mięso wieprzowe (szynka) (59%), woda, cebula, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, czosnek, papryka słodka - przyprawa (papryka), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ogórek kiszony

60

27,0

0,3

0,1

1,1

0,5

0,5

1,1

ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól)

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Ciasto czekoladowe

50

176,2

8,9

4,2

21,2

12,7

12,7

0,0

cukier, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, woda, kakao, soda oczyszczona (wodorowęglan sodu)

Maślanka

150

72,0

2,3

1,5

7,5

7,5

7,5

0,2

mleko pasteryzowane, mleko w proszku, białka mleka, kultury maślarskie

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

-

RAZEM

1384,4

45,1

21,9

200,9

111,0

111,0

2,2

-

PIĄTEK 2021-10-29

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy

35

91,4

1,3

0,2

15,8

0,8

0,8

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia chlebowa 720, mąka żytnia razowa 2000, woda, drożdże, miód sztuczny, ziarna słonecznika

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasta rybna ze szczypiorkiem i zieloną pietruszką

25

38,2

2,2

0,8

0,9

0,8

0,8

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), makrela w oleju (filety z makreli, olej rzepakowy, sól) (10%), cebula, szczypiorek, natka pietruszki, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Gruszka

100

57,0

0,1

0,0

15,0

10,0

10,0

0,3

gruszka

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem

250

202,9

11,3

4,8

14,2

2,1

2,1

0,1

woda, tusza z kurczaka, pieczarki (12%), makaron (mąka pszenna) (10%), śmietana 30% (z mleka), cebula, pietruszka, marchew, mąka pszenna, seler, olej rzepakowy, natka pietruszki, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kluseczki leniwe

150

216,2

4,4

2,3

29,4

2,6

2,6

0,1

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), ziemniaki, mąka pszenna, jaja, sól o obniżonej zawartości sodu

Bułka tarta prażona

20

114,4

9,9

6,2

5,9

0,3

0,3

0,1

bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie)

Surówka z marchewki i jabłka

60

27,3

0,1

0,0

6,6

3,7

3,7

0,0

marchew (89%), jabłko (10%), cukier, sok z cytryny (cytryna), sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Bułka kukurydziana

25

64,0

1,0

0,2

13,3

1,2

1,2

0,4

skrobia kukurydziana 44%, woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, błonnik roślinny, sól, substancje zagęszczające: E 464, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Rolada giżycka

20

70,4

5,4

3,6

0,2

0,0

0,0

0,3

mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: annato

Rzodkiewka

10

1,6

0,0

0,0

0,3

0,2

0,2

0,0

rzodkiewka

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1309,8

47,3

25,1

179,0

96,7

96,7

1,8

-

PONIEDZIAŁEK 2021-11-01

-

WOLNE

                 

WTOREK 2021-11-02

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Bułka pszenna

35

93,5

0,6

0,1

18,2

0,6

0,6

0,5

mąka pszenna (69%), woda, mąka żytnia (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka wiejska

20

25,0

0,6

0,3

0,1

0,1

0,1

0,3

szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy naturalne, substancja konserwująca: azotyn sodu

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa barszcz biały z ziemniakami

250

129,9

7,7

3,4

10,3

1,1

1,1

0,7

woda, boczek wieprzowy ze skórą 96%, sól, regulator kwasowości: mleczan sodu, cukier, glukoza, stabilizatory: trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, ziemniaki (10%), woda, mąka żytnia, sól, czosnek, przyprawy, cebula, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Pierogi ruskie

170

336,6

2,9

0,9

63,6

4,8

4,8

1,4

mąka pszenna, ziemniaki (26%), ser twarogowy (9%) (zawiera mleko), woda, cebula, tłuszcz wieprzowy, jaja, sól, pieprz

Cebulka smażona

20

14,5

1,1

0,5

1,3

0,4

0,4

0,0

cebula, olej rzepakowy, sól o obniżonej zawartości sodu

Surówka z marchewki i jabłka

60

27,3

0,1

0,0

6,6

3,7

3,7

0,0

marchew (89%), jabłko (10%), cukier, sok z cytryny (cytryna), sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb żytni

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,3

mąka żytnia, mąka pszenna, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Kiełbasa krakowska z fileta

20

28,4

1,2

0,4

0,0

0,0

0,0

0,2

mięso 97% (w tym mięso drobiowe z kurcząt - filet 89%, mięso wieprzowe 8%), tłuszcz wieprzowy, sól, izolat białka sojoweo, błonnik pszenny z babki płesznika, hydrolizowane białko roślinne, tłuszcz palmowy, przyprawy i ich ekstrakty, substancja konserwująca

Rzodkiewka

10

1,6

0,0

0,0

0,3

0,2

0,2

0,0

rzodkiewka

Sałata zielona

5

2,9

0,0

0,0

0,1

0,0

0,0

0,0

sałata zielona

Herbata z mlekiem

200

96,8

0,8

0,5

21,9

21,9

21,9

0,0

woda, czarna herbata, mleko 2% (20%), cukier

   

RAZEM

1220,9

27,1

13,1

206,7

98,7

98,7

3,4

-

ŚRODA 2021-11-03

`

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb pasterski

35

90,0

1,8

0,2

15,1

0,5

0,5

0,5

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Parówki z szynki

50

145,0

12,5

4,5

1,1

0,6

0,6

1,2

mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, skrobia modyfikowana, stabilizatory (octany sodu, cytryniany sodu), aromaty, przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu), syrop glukozowy niskoscukrzony, ekstrakty przypraw, sunstancja konserwująca (azotyn sodu)

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem

250

220,4

10,2

4,4

19,2

4,1

4,1

0,8

woda, tusza z kurczaka, ryż ugotowany (ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu) (20%), ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól) (10%), śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, pietruszka, mąka pszenna, por, seler, cukier, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Kurczak w kremowym sosie koperkowym

70

73,6

1,8

1,0

2,1

0,3

0,3

0,1

filet z kurczaka (68%), bulion drobiowo-warzywny (woda, tusza z kurczaka (20%), cebula (8%), marchew (8%), pietruszka (6%), seler (5%), por (3%), ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu), śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, koper (3%), olej rzepakowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Sałatka z buraków, papryki i cebuli

60

48,7

3,1

1,5

5,2

3,2

3,2

0,1

burak czerwony (80%), papryka (10%), cebula (5%), olej rzepakowy, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb żytni

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,3

mąka żytnia, mąka pszenna, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka drobiowa

20

15,6

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,2

filet indyczy 70,4%, woda, białko sojowe, sól, olej rzepakowy, aromaty, białko wieprzowe

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Ogórek zielony

5

0,8

0,0

0,0

0,2

0,1

0,1

0,0

ogórek zielony

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1318,6

42,3

19,0

190,4

105,3

105,3

3,2

-

CZWARTEK 2021-11-04

`

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb krakowski

35

83,7

0,4

0,1

17,5

1,5

1,5

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasztet z indykiem

20

42,6

3,6

1,1

1,0

0,0

0,0

0,3

woda, tłuszcz wieprzowy, mięso z indyka 14%, wątroba z indyka 12%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z indyka 3%, marchew, seler, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Jabłko

200

104,0

0,4

0,0

28,0

20,0

20,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa koperkowa z ziemniakami

250

188,3

9,5

4,0

15,5

2,1

2,1

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki (20%), marchew, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), koper (4%), pietruszka, seler, por, olej rzepakowy, mąka pszenna, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kasza jęczmienna ugotowana

100

112,7

0,6

0,2

23,0

0,2

0,2

0,0

kasza jęczmienna (jęczmień), sól o obniżonej zawartości sodu

Pulpecik z indyka gotowany

70

79,2

0,8

0,2

7,1

0,4

0,4

0,2

filet z indyka (70%), bułka pszenna (mąka pszenna (69%), woda, mąka żytnia (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego), cebula, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), jaja, skrobia ziemniaczana, woda, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Sos pomidorowy

50

22,1

0,6

0,4

3,6

1,5

1,5

0,1

pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy) (42%), woda, cebula, pietruszka, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, mąka pszenna, czosnek, cukier, majeranek, oregano, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Surówka z białej kapusty i ogórka

60

30,7

1,3

0,6

4,6

0,9

0,9

0,1

kapusta biała (83%), ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól) (9%), cebula (8%), olej rzepakowy, cukier, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Biszkopt

50

134,9

2,6

0,8

23,7

11,8

11,8

0,1

jaja, mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana

Maślanka truskawkowa

150

111,0

2,3

1,5

18,0

18,0

18,0

0,2

mleko, maślanka, wsad owocowy truskawka (cukier, truskawki 2,45% w maślance, skrobia kukurydziana, owocowo roślinne koncentraty: koncentrat soku z marchwi, koncentrat z marchwi; naturalny aromat, substancja zagęszczająca: pektyny; zagęszczony sok cytrynowy), cukier, serwatka w proszku, skrobia modyfikowana, stabilizator: pektyny, żywe kultury bakterii mlekowych

Herbata owocowa

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, susz owocowy, cukier

 

 

RAZEM

1301,1

29,6

13,4

219,8

131,4

131,4

1,5

-

PIĄTEK 2021-11-05

`

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku

150

218,0

3,6

1,5

37,3

5,2

5,2

0,0

mleko 2% (70%), płatki jaglane (proso) (30%)

Chleb wiejski

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasta jajeczna z zieloną cebulką

25

46,8

3,8

0,8

0,3

0,3

0,3

0,1

jaja, majonez (olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7%)), cebula dymka(5%), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa krem z dyni

250

178,6

10,2

5,3

19,8

4,4

4,4

0,1

dynia (32%), bulion drobiowo-warzywny (woda, tusza z kurczaka (20%), cebula (8%), marchew (8%), pietruszka (6%), seler (5%), por (3%), ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu), ziemniaki, pomidor, cebula, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), olej rzepakowy, czosnek, kurkuma, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Grzanki ziołowe

15

46,8

1,4

0,8

7,0

0,2

0,2

0,2

bułka pszenna (mąka pszenna (69%), woda, mąka żytnia (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego), masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie), zioła prowansalskie (tymianek, bazylia, cząber, majeranek, rozmaryn, oregano, liśc laurowy)

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Kotlet rybny z soli

70

125,2

6,4

3,0

7,9

0,3

0,3

0,2

filet z soli, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Surówka z kapusty kiszonej

60

48,0

3,2

1,5

4,4

2,9

2,9

0,7

kapusta kiszona (kapusta, sok z kapusty kiszonej, sól, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy)) (65%), marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy, cukier, kminek, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe z cynamonem

50

165,7

10,6

4,9

14,6

2,4

2,4

0,0

mąka pszenna, jaja, marchew, olej rzepakowy, miód nektarowy wielokwiatowy, soda oczyszczona (wodorowęglan sodu), cynamon (1%)

Herbata z mlekiem

200

96,8

0,8

0,5

21,9

21,9

21,9

0,0

woda, czarna herbata, mleko 2% (20%), cukier

 

 

RAZEM

1393,1

45,0

21,0

218,9

99,7

99,7