Jadłospis

JADŁOSPIS  17.05.2021 -  28.05.2021

LEGENDA: E - wartość energetyczna, T - tłuszcze, NKT - nasycone kwasy tłuszczowe, W - węglowodany, C - cukry, B - białko,  S - sól

PONIEDZIAŁEK 2021-05-17

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Kajzerka

35

93,5

0,6

0,1

18,2

0,6

0,6

0,5

mąka pszenna (69%), woda, mąka żytnia (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka krucha

20

25,0

0,6

0,3

0,1

0,1

0,1

0,3

szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy naturalne, substancja konserwująca: azotyn sodu

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa wiosenna z ziemniakami

250

134,0

4,8

1,3

13,1

1,4

1,4

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki (17%), kalafior, marchew, fasolka szparagowa, kapusta włoska, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, koper, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Makaron penne

100

126,0

0,6

0,0

25,7

2,3

2,3

0,0

makaron (mąka pszenna)

Sos spaghetti

130

175,7

12,4

4,5

6,1

4,4

4,4

0,3

pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), mięso wieprzowe, woda, cebula, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka - przyprawa (papryka), oregano, bazylia, zioła prowansalskie (tymianek, bazylia, cząber, majeranek, rozmaryn, oregano, liśc laurowy), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Kisiel cytrynowy z tartym jabłkiem

150

109,2

0,1

0,0

27,0

15,0

15,0

0,0

kisiel o smaku cytrynowym (skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), 1,1% sok z limonki w proszku (syrop glukozowy, koncentrat soku z limonki), witamina C, sól, aromat, barwnik (kurkumina)) (80%), jabłko (20%)

Mini chałka

25

83,3

1,8

0,2

15,2

12,7

12,7

0,1

mąka pszenna, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, żółtko w proszku

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

 

RAZEM

1252,8

28,7

11,0

213,3

128,8

128,8

1,3

-

WTOREK 2021-05-18

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku

150

218,0

3,6

1,5

37,3

5,2

5,2

0,0

mleko 2% (70%), płatki jaglane (proso) (30%)

Chleb krakowski

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Twarożek z ziołami

25

31,1

1,6

1,1

1,0

0,9

0,9

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych) (80%), śmietana (śmietana 30% (z mleka)), cebula, cebula dymka (2%), natka pietruszki (2%), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mandarynka

100

53,0

0,3

0,0

13,0

11,0

11,0

0,0

mandarynka

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem

250

176,5

7,6

3,1

16,5

5,1

5,1

0,4

woda, tusza z kurczaka, ryż ugotowany (ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu) (15%), pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), śmietana (śmietana (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, cukier, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Kotlet schabowy

70

203,4

12,5

5,2

7,9

0,3

0,3

0,2

schab wieprzowy, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Surówka colesław z młodej kapusty

60

27,4

0,3

0,1

6,0

2,0

2,0

0,0

młoda kapusta biała (70%), marchew, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), kukurydza konserwowa (kukurydza, woda, cukier, sól), cebula, cukier, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Babka ucierana z kakao

25

104,9

6,6

3,7

9,8

4,1

4,1

0,0

mąka pszenna, jaja, śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie, cukier, olej rzepakowy, kakao (2%), proszek do pieczenia

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1179,8

37,6

18,2

174,0

108,2

108,2

1,0

-

ŚRODA 2021-05-19

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb pasterski

35

90,0

1,8

0,2

15,1

0,5

0,5

0,5

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Parówki z szynki

50

145,0

12,5

4,5

1,1

0,6

0,6

1,2

mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, skrobia modyfikowana, stabilizatory (octany sodu, cytryniany sodu), aromaty, przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu), syrop glukozowy niskoscukrzony, ekstrakty przypraw, sunstancja konserwująca (azotyn sodu)

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa kapuśniak z ziemniakami

250

140,9

5,6

2,2

18,8

4,1

4,1

1,3

woda, kapusta biała, kapusta kiszona (kapusta, sok z kapusty kiszonej, sól, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy)), ziemniaki (20%), mięso wieprzowe (68%), woda, mięso wołowe (5%), skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizator, czosnek suszony, przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, regulatory kwasowości: octany sodu, białko wieprzowe, substancja konserwująca, boczek wieprzowy ze skórą 96%, sól, regulator kwasowości: mleczan sodu, cukier, glukoza, stabilizatory: trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, marchew, por, cebula, pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), cukier, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka - przyprawa (papryka), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

170

160,2

0,3

0,1

38,0

12,9

12,9

0,6

ryż ugotowany (ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu), jabłko (25%), cukier, cynamon

Marchewka tarta

60

24,6

0,1

0,0

5,7

2,8

2,8

0,0

marchew

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb pszenny

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Kiełbasa krakowska z fileta

20

28,4

1,2

0,4

0,0

0,0

0,0

0,2

mięso 97% (w tym mięso drobiowe z kurcząt - filet 89%, mięso wieprzowe 8%), tłuszcz wieprzowy, sól, izolat białka sojoweo, błonnik pszenny z babki płesznika, hydrolizowane białko roślinne, tłuszcz palmowy, przyprawy i ich ekstrakty, substancja konserwująca

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

-

RAZEM

1169,8

34,0

14,6

191,0

110,2

110,2

4,1

-

CZWARTEK 2021-05-20

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku

150

160,8

2,7

1,5

26,6

6,0

6,0

0,1

mleko 2% (80%), kasza manna (pszenica) (20%)

Chleb firmowy

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Ser żółty

25

89,0

7,0

4,8

0,7

0,1

0,1

0,3

ser żółty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny)

Rzodkiewka

10

1,6

0,0

0,0

0,3

0,2

0,2

0,0

rzodkiewka

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem

250

202,9

11,3

4,8

14,2

2,1

2,1

0,1

woda, tusza z kurczaka, pieczarki (12%), makaron (mąka pszenna) (10%), śmietana 30% (z mleka), cebula, pietruszka, marchew, mąka pszenna, seler, olej rzepakowy, natka pietruszki, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kasza jęczmienna ugotowana

100

112,7

0,6

0,2

23,0

0,2

0,2

0,0

kasza jęczmienna (jęczmień), sól o obniżonej zawartości sodu

Gulasz wieprzowy

70

122,6

9,6

3,6

2,2

0,6

0,6

0,1

mięso wieprzowe (szynka) (59%), woda, cebula, pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), śmietana (śmietana (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, czosnek, papryka słodka - przyprawa (papryka), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ogórek kiszony

60

27,0

0,3

0,1

1,1

0,5

0,5

1,1

ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól)

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Budyń o smaku śmietankowym na mleku

150

138,0

2,6

1,5

24,0

15,0

15,0

0,2

mleko 2% (87%), budyń śmietankowy (7%) (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik: kurkumina), cukier

Chałka

25

83,3

1,8

0,2

15,2

12,7

12,7

0,1

mąka pszenna, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, żółtko w proszku

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

-

RAZEM

1423,3

41,0

19,4

219,9

123,9

123,9

2,3

-

PIĄTEK 2021-05-23

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy

35

91,4

1,3

0,2

15,8

0,8

0,8

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia chlebowa 720, mąka żytnia razowa 2000, woda, drożdże, miód sztuczny, ziarna słonecznika

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasta rybna ze szczypiorkiem i zieloną pietruszką

25

38,2

2,2

0,8

0,9

0,8

0,8

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), makrela w oleju (filety z makreli, olej rzepakowy, sól) (10%), cebula, szczypiorek, natka pietruszki, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa grochowa

250

251,0

5,9

2,1

40,4

1,5

1,5

0,5

woda, groch żółty, boczek (boczek wieprzowy ze skórą 96%, sól, regulator kwasowości: mleczan sodu, cukier, glukoza, stabilizatory: trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu), mąka pszenna, por, marchew, pietruszka, seler, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie

Kluseczki leniwe

150

216,2

4,4

2,3

29,4

2,6

2,6

0,1

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), ziemniaki, mąka pszenna, jaja, sól o obniżonej zawartości sodu

Bułka tarta prażona

20

114,4

9,9

6,2

5,9

0,3

0,3

0,1

bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie)

Marchewka tarta

60

24,6

0,1

0,0

5,7

2,8

2,8

0,0

marchew

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb pasterski

25

64,3

1,3

0,1

10,8

0,4

0,4

0,3

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Rolada giżycka

20

70,4

5,4

3,6

0,2

0,0

0,0

0,3

mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: annato

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól)

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1353,8

42,3

22,3

201,3

94,3

94,3

1,8

-

PONIEDZIAŁEK 2021-05-24

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy

35

91,4

1,3

0,2

15,8

0,8

0,8

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia chlebowa 720, mąka żytnia razowa 2000, woda, drożdże, miód sztuczny, ziarna słonecznika

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka drobiowa

20

15,6

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,2

filet indyczy 70,4%, woda, białko sojowe, sól, olej rzepakowy, aromaty, białko wieprzowe

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami

250

218,6

10,1

4,4

19,3

4,3

4,3

0,6

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki (20%), ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól) (10%), śmietana (śmietana (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, pietruszka, mąka pszenna, por, seler, cukier, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ryż ugotowany

100

88,5

0,2

0,1

19,8

0,1

0,1

0,5

ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu

Kurczak w sosie śmietanowym

70

106,3

6,1

3,6

1,0

0,6

0,6

0,1

filet z kurczaka (65%), śmietana (śmietana 30% (z mleka)) (25%), cebula, czosnek, olej rzepakowy, zioła prowansalskie (tymianek, bazylia, cząber, majeranek, rozmaryn, oregano, liśc laurowy), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Surówka z kapusty czerwonej z papryką i cebulą

60

30,6

1,4

0,6

4,5

1,0

1,0

0,0

kapusta czerwona (75%), papryka (13%), cebula (9%), olej rzepakowy, cukier, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Rogalik drożdżowy z dżemem truskawkowym

80

191,4

5,5

2,8

30,0

10,6

10,6

0,1

mąka pszenna, mleko 2%, jaja, dżem truskawkowy (truskawki (40%), cukier, woda, substancja żelująca - pektyny, substancja zagęszczająca - guma guar) (17%), cukier, masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie), drożdże

Jabłko

25

13,0

0,1

0,0

3,5

2,5

2,5

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1235,6

32,6

16,2

194,8

107,1

107,1

2,0

-

WTOREK 2021-05-25

-

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku

150

223,4

2,7

1,5

42,2

9,1

9,1

0,7

mleko 2% (70%), płatki kukurydziane (mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel) (30%)

Chleb pszenny

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Ser biały

20

23,0

0,8

0,6

0,7

0,7

0,7

0,0

mleko, kultury bakterii mlekowych

Rzodkiewka

10

1,6

0,0

0,0

0,3

0,2

0,2

0,0

rzodkiewka

Szczypiorek

5

1,5

0,0

0,0

0,2

0,0

0,0

0,0

szczypiorek

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mandarynka

100

53,0

0,3

0,0

13,0

11,0

11,0

0,0

mandarynka

OBIAD

Zupa grysikowa

250

152,1

7,4

2,6

11,4

1,8

1,8

0,1

woda, tusza z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kasza manna (pszenica), olej rzepakowy, natka pietruszki, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Befsztyk drobiowy z indyka

70

146,7

6,6

3,1

7,9

0,3

0,3

0,2

filet z indyka, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Marchewka zasmażana

60

48,8

2,6

1,5

6,3

2,7

2,7

0,0

marchew, masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie), mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Kisiel cytrynowy z tartym jabłkiem

150

109,2

0,1

0,0

27,0

15,0

15,0

0,0

kisiel o smaku cytrynowym (skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), 1,1% sok z limonki w proszku (syrop glukozowy, koncentrat soku z limonki), witamina C, sól, aromat, barwnik (kurkumina)) (80%), jabłko (20%)

Chałka

50

166,5

3,5

0,5

30,4

25,4

25,4

0,1

mąka pszenna, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, żółtko w proszku

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

   

RAZEM

1483,2

32,8

14,8

252,2

145,9

145,9

1,4

-

ŚRODA 2021-05-26

`

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb pasterski

35

90,0

1,8

0,2

15,1

0,5

0,5

0,5

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Parówki z szynki

50

145,0

12,5

4,5

1,1

0,6

0,6

1,2

mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, skrobia modyfikowana, stabilizatory (octany sodu, cytryniany sodu), aromaty, przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu), syrop glukozowy niskoscukrzony, ekstrakty przypraw, sunstancja konserwująca (azotyn sodu)

Ogórek kiszony

10

4,5

0,1

0,0

0,2

0,1

0,1

0,2

ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól)

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa żurek z ziemniakami

250

133,6

6,0

2,8

15,9

0,9

0,9

0,7

woda, ziemniaki, kiełbasa (mięso wieprzowe (68%), woda, mięso wołowe (5%), skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizator, czosnek suszony, przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, regulatory kwasowości: octany sodu, białko wieprzowe, substancja konserwująca), zakwas na żurek (woda, mąka żytnia z otrębami, sól, czosnek, przyprawy), cebula, śmietana (śmietana (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Bułki na parze

100

224,0

2,0

0,3

48,8

9,9

9,9

0,3

mąka pszenna, drożdże, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, mleko pełne  w proszku

Koktajl truskawkowy na jogurcie

70

64,3

1,6

1,0

9,7

9,7

9,7

0,1

jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii) (70%), truskawki (20%), cukier

Marchewka tarta

60

24,6

0,1

0,0

5,7

2,8

2,8

0,0

marchew

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb pszenno-żytni

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,3

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

kiełbasa krakowska z fileta

20

28,4

1,2

0,4

0,0

0,0

0,0

0,2

mięso 97% (w tym mięso drobiowe z kurcząt - filet 89%, mięso wieprzowe 8%), tłuszcz wieprzowy, sól, izolat białka sojoweo, błonnik pszenny z babki płesznika, hydrolizowane białko roślinne, tłuszcz palmowy, przyprawy i ich ekstrakty, substancja konserwująca

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1322,8

37,9

16,6

216,4

115,4

115,4

3,5

-

CZWARTEK 2021-05-27

`

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb krakowski

35

83,7

0,4

0,1

17,5

1,5

1,5

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasztet z indykiem

20

42,6

3,6

1,1

1,0

0,0

0,0

0,3

woda, tłuszcz wieprzowy, mięso z indyka 14%, wątroba z indyka 12%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z indyka 3%, marchew, seler, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Pomarańcz

100

47,0

0,1

0,0

12,0

9,0

9,0

0,0

pomarańcz

OBIAD

Zupa koperkowa z ziemniakami

250

188,3

9,5

4,0

15,5

2,1

2,1

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki (20%), marchew, śmietana (śmietana (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), koper (4%), pietruszka, seler, por, olej rzepakowy, mąka pszenna, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kasza jęczmienna ugotowana

100

112,7

0,6

0,2

23,0

0,2

0,2

0,0

kasza jęczmienna (jęczmień), sól o obniżonej zawartości sodu

Bitka schabowa w sosie własnym

70

129,4

7,5

2,7

1,1

0,0

0,0

0,1

schab wieprzowy, mąka pszenna, olej rzepakowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Sałatka z buraków, papryki i cebuli

60

48,7

3,1

1,5

5,2

3,2

3,2

0,1

burak czerwony (80%), papryka (10%), cebula (5%), olej rzepakowy, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Ciasto czekoladowe

50

176,2

8,9

4,2

21,2

12,7

12,7

0,0

cukier, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, woda, kakao, soda oczyszczona (wodorowęglan sodu)

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1344,4

45,3

20,7

190,6

118,1

118,1

1,1

-

PIĄTEK 2021-05-28

`

POTRAWA

GRAMATURA [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki zbożowe miodowe na mleku

150

221,6

3,4

1,5

39,1

15,3

15,3

0,2

mleko 2% (70%), mąka 76% (pełnoziarnista 54%(pszenna, owsiana), kukurydziana, ryżowa, pszenna), syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, miód 5,1%, skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól, barwniki: karmel, karoteny; aromaty, emulgator: lecytyny, przeciwutleniacz mieszanina tokoferol (30%)

Chleb wiejski

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasta rybna z tuńczykiem i ziołami

25

27,3

0,9

0,6

0,9

0,8

0,8

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), tuńczyk w sosie własnym (tuńczyk (ryba), woda, sól) (10%), cebula, szczypiorek (1%), natka pietruszki (1%), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa krupnik

250

193,4

7,5

2,6

20,9

1,9

1,9

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki, marchew, kasza jęczmienna (jęczmień), pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Kotlet rybny z soli

70

134,1

6,5

3,0

7,9

0,3

0,3

0,2

filet z soli, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Surówka z kapusty kiszonej

60

48,0

3,2

1,5

4,4

2,9

2,9

0,7

kapusta kiszona (kapusta, sok z kapusty kiszonej, sól, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy)) (65%), marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy, cukier, kminek, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Jabłuszko w cieście

60

90,8

3,7

1,7

13,5

7,0

7,0

0,0

jabłko (62%), mąka pszenna, mleko 2%, jaja, olej rzepakowy, cukier puder, cukier waniliowy (cukier, etylowanilina, ekstrakt wanilii), proszek do pieczenia

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1357,6

34,1

16,1

221,7

119,7

119,7

1,8

-