Jadłospis

JADŁOSPIS  19.07.2021 -  31.07.2021

LEGENDA: E - wartość energetyczna, T - tłuszcze, NKT - nasycone kwasy tłuszczowe, W - węglowodany, C - cukry, B - białko,  S - sól

 

PONIEDZIAŁEK 2021-07-19

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Kajzerka

35

93,5

0,6

0,1

18,2

0,6

0,6

0,5

mąka pszenna (69%), woda, mąka żytnia (3%), drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, mąka ze słodu pszennego, mąka ze słodu jęczmiennego

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka krucha

20

25,0

0,6

0,3

0,1

0,1

0,1

0,3

szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy naturalne, substancja konserwująca: azotyn sodu

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami

250

193,9

10,0

4,4

15,9

2,2

2,2

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki, kalafior, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, fasolka szparagowa, kapusta biała, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, mąka pszenna, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Makaron penne

100

126,0

0,6

0,0

25,7

2,3

2,3

0,0

makaron (mąka pszenna)

Sos spaghetti

130

160,0

11,0

4,0

6,3

4,6

4,6

0,3

pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), mięso wieprzowe, woda, cebula, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka - przyprawa (papryka), oregano, bazylia, zioła prowansalskie (tymianek, bazylia, cząber, majeranek, rozmaryn, oregano, liśc laurowy), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Kisiel cytrynowy z tartym jabłkiem

150

109,2

0,1

0,0

27,0

15,0

15,0

0,0

kisiel o smaku cytrynowym (skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), 1,1% sok z limonki w proszku (syrop glukozowy, koncentrat soku z limonki), witamina C, sól, aromat, barwnik (kurkumina)) (80%), jabłko (20%)

Mini chałka

25

83,3

1,8

0,2

15,2

12,7

12,7

0,1

mąka pszenna, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, żółtko w proszku

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1281,8

36,4

15,8

196,6

117,1

117,1

1,3

-

WTOREK 2021-07-20

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku

150

218,0

3,6

1,5

37,3

5,2

5,2

0,0

mleko 2% (70%), płatki jaglane (proso) (30%)

Chleb krakowski

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Twarożek z ziołami

25

31,1

1,6

1,1

1,0

0,9

0,9

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych) (80%), śmietana (śmietana 30% (z mleka)), cebula, cebula dymka (2%), natka pietruszki (2%), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Truskawki

100

32,0

0,3

0,0

8,0

4,9

4,9

0,0

truskawki

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem

250

220,4

10,2

4,4

19,2

4,1

4,1

0,8

woda, tusza z kurczaka, ryż ugotowany (ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu) (20%), ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól) (10%), śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, pietruszka, mąka pszenna, por, seler, cukier, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ziemniaki młode z koperkiem

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, koperek, sól o obniżonej zawartości sodu

Kotlet schabowy

70

203,4

12,5

5,2

7,9

0,3

0,3

0,2

schab wieprzowy, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Mizeria

60

24,9

1,7

1,1

2,3

1,3

1,3

0,0

ogórek zielony, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Ciasto ucierane z rabarbarem

50

121,2

8,0

3,7

11,4

5,2

5,2

0,0

rabarbar (45%), jaja, olej rzepakowy, mąka pszenna, cukier, cukier waniliowy (cukier, etylowanilina, ekstrakt wanilii), soda oczyszczona (wodorowęglan sodu)

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1357,2

46,5

22,0

186,8

86,7

86,7

1,4

-

ŚRODA 2021-07-21

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb pasterski

35

90,0

1,8

0,2

15,1

0,5

0,5

0,5

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Parówki z szynki

50

145,0

12,5

4,5

1,1

0,6

0,6

1,2

mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, skrobia modyfikowana, stabilizatory (octany sodu, cytryniany sodu), aromaty, przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu), syrop glukozowy niskoscukrzony, ekstrakty przypraw, sunstancja konserwująca (azotyn sodu)

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa kapuśniak z ziemniakami

250

140,9

5,6

2,2

18,8

4,1

4,1

1,3

woda, kapusta biała, kapusta kiszona (kapusta, sok z kapusty kiszonej, sól, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy)), ziemniaki (20%), mięso wieprzowe (68%), woda, mięso wołowe (5%), skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizator, czosnek suszony, przyprawy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, regulatory kwasowości: octany sodu, białko wieprzowe, sub. konserwująca, boczek wieprzowy ze skórą 96%, sól, regulator kwasowości: mleczan sodu, cukier, glukoza, stab.: trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, marchew, por, cebula, pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), cukier, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka (papryka), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Bułki na parze

100

224,0

2,0

0,3

48,8

9,9

9,9

0,3

mąka pszenna, drożdże, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, mleko pełne  w proszku

Koktajl truskawk.na jogurcie

70

64,3

1,6

1,0

9,7

9,7

9,7

0,1

jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii) (70%), truskawki (20%), cukier

Marchewka tarta

60

24,6

0,1

0,0

5,7

2,8

2,8

0,0

marchew

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb słonecznikowy

20

52,2

0,7

0,1

9,0

0,5

0,5

0,2

mąka pszenna, mąka żytnia chlebowa 720, mąka żytnia razowa 2000, woda, drożdże, miód sztuczny, ziarna słonecznika

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka drobiowa

20

15,6

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,2

filet indyczy 70,4%, woda, białko sojowe, sól, olej rzepakowy, aromaty, białko wieprzowe

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

-

RAZEM

1313,3

36,9

15,7

217,1

118,3

118,3

3,8

-

CZWARTEK 2021-07-22

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku

150

160,8

2,7

1,5

26,6

6,0

6,0

0,1

mleko 2% (80%), kasza manna (pszenica) (20%)

Chleb krakowski

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Ser żółty

20

71,2

5,6

3,8

0,5

0,1

0,1

0,2

ser żółty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny)

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Herbata owocowa

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, susz owocowy, cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa rosół z makaronem

250

172,6

5,1

1,5

20,0

3,7

3,7

0,1

woda, tusza z kurczaka, makaron (mąka pszenna, jaja 9%) (25%), marchew, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Ziemniaki młode z koperkiem

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, koperek, sól o obniżonej zawartości sodu

Nóżka z kurczaka pieczona

70

130,9

9,7

3,3

0,0

0,0

0,0

0,1

noga z kurczaka, olej rzepakowy, sól o obniżonej zawartości sodu

Buraczki zasmażane

60

37,3

1,1

0,6

6,8

4,2

4,2

0,1

burak czerwony, cebula, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Galaretka z truskawkami

150

19,8

0,1

0,0

4,7

3,5

3,5

0,0

galaretka truskawkowa (galaretka (cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)), woda) (75%), truskawki (25%)

Maślanka

200

96,0

3,0

2,0

10,0

10,0

10,0

0,2

mleko pasteryzowane, mleko w proszku, białka mleka, kultury maślarskie

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

 

-

RAZEM

1201,9

32,2

15,4

186,4

108,1

108,1

1,2

-

PIĄTEK 2021-07-23

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy

35

91,4

1,3

0,2

15,8

0,8

0,8

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia chlebowa 720, mąka żytnia razowa 2000, woda, drożdże, miód sztuczny, ziarna słonecznika

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasta rybna ze szczypiorkiem i zieloną pietruszką

25

38,2

2,2

0,8

0,9

0,8

0,8

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), makrela w oleju (filety z makreli, olej rzepakowy, sól) (10%), cebula, szczypiorek, natka pietruszki, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

250

192,7

11,2

4,8

12,7

1,6

1,6

0,1

woda, tusza z kurczaka, pieczarki (12%), ziemniaki (10%), śmietana 30% (z mleka), cebula, pietruszka, marchew, mąka pszenna, seler, olej rzepakowy, natka pietruszki, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kluseczki leniwe

150

216,2

4,4

2,3

29,4

2,6

2,6

0,1

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), ziemniaki, mąka pszenna, jaja, sól o obniżonej zawartości sodu

Bułka tarta prażona

20

114,4

9,9

6,2

5,9

0,3

0,3

0,1

bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie)

Marchewka tarta

60

24,6

0,1

0,0

5,7

2,8

2,8

0,0

marchew

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb pasterski

25

64,3

1,3

0,1

10,8

0,4

0,4

0,3

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Ser żółty

20

71,2

5,6

3,8

0,5

0,1

0,1

0,2

ser żółty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny)

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1292,8

47,8

25,2

173,6

94,6

94,6

1,4

-

PONIEDZIAŁEK 2021-07-26

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy

35

91,4

1,3

0,2

15,8

0,8

0,8

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia chlebowa 720, mąka żytnia razowa 2000, woda, drożdże, miód sztuczny, ziarna słonecznika

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka drobiowa

20

15,6

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,2

filet indyczy 70,4%, woda, białko sojowe, sól, olej rzepakowy, aromaty, białko wieprzowe

Pomidor

10

1,7

0,0

0,0

0,4

0,3

0,3

0,0

pomidor

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

250

181,2

10,1

4,4

12,7

1,9

1,9

0,2

woda, tusza z kurczaka, kalafior (20%), ziemniaki (10%), śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, mąka pszenna, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kasza jęczmienna ugotowana

100

112,7

0,6

0,2

23,0

0,2

0,2

0,0

kasza jęczmienna (jęczmień), sól o obniżonej zawartości sodu

Gulasz drobiowy

70

51,2

1,0

0,5

2,2

0,6

0,6

0,1

filet z indyka (59%), woda, cebula, pomidory krojone (pomidory, sok pomidorowy, kwasek cytrynowy), śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, czosnek, papryka słodka - przyprawa (papryka), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ogórek kiszony

60

27,0

0,3

0,1

1,1

0,5

0,5

1,1

ogórek kiszony (ogórki, woda, przyprawy, czosnek, koper, chrzan, sól)

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Rogalik drożdżowy z dżemem truskawkowym

80

191,4

5,5

2,8

30,0

10,6

10,6

0,1

mąka pszenna, mleko 2%, jaja, dżem truskawkowy (truskawki (40%), cukier, woda, substancja żelująca - pektyny, substancja zagęszczająca - guma guar) (17%), cukier, masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie), drożdże

Jabłko

25

13,0

0,1

0,0

3,5

2,5

2,5

0,0

jabłko

Herbata z mlekiem

200

96,8

0,8

0,5

21,9

21,9

21,9

0,0

woda, czarna herbata, mleko 2% (20%), cukier

   

RAZEM

1162,0

27,4

13,1

187,4

102,4

102,4

2,1

-

WTOREK 2021-07-27

-

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku

150

223,4

2,7

1,5

42,2

9,1

9,1

0,7

mleko 2% (70%), płatki kukurydziane (mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel) (30%)

Chleb pszenny

25

59,8

0,3

0,1

12,5

1,1

1,1

0,3

mąka pszenna, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Ser biały

20

23,0

0,8

0,6

0,7

0,7

0,7

0,0

mleko, kultury bakterii mlekowych

Rzodkiewka

10

1,6

0,0

0,0

0,3

0,2

0,2

0,0

rzodkiewka

Szczypiorek

5

1,5

0,0

0,0

0,2

0,0

0,0

0,0

szczypiorek

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa grysikowa

250

152,1

7,4

2,6

11,4

1,8

1,8

0,1

woda, tusza z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kasza manna (pszenica), olej rzepakowy, natka pietruszki, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Ziemniaki młode z koperkiem

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, koperek, sól o obniżonej zawartości sodu

Befsztyk drobiowy z indyka

70

146,7

6,6

3,1

7,9

0,3

0,3

0,2

filet z indyka, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Marchewka zasmażana

60

48,8

2,6

1,5

6,3

2,7

2,7

0,0

marchew, masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie), mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Budyń o smaku śmietankowym na mleku

150

138,0

2,6

1,5

24,0

15,0

15,0

0,2

mleko 2% (87%), budyń śmietankowy (7%) (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwnik: kurkumina), cukier

Chałka

25

83,3

1,8

0,2

15,2

12,7

12,7

0,1

mąka pszenna, woda, margaryna, cukier, drożdże, sól, żółtko w proszku

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1329,7

29,4

13,7

225,6

122,9

122,9

1,5

-

ŚRODA 2021-07-28

`

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb pasterski

35

90,0

1,8

0,2

15,1

0,5

0,5

0,5

mąka pszenna, woda, naturalny zakwas pszenny (mąka pszenna, woda, drożdże), gluten przenny, sól, słód jęczmienny, słód żytni, mąka z pszenicy durum, przyprawy

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Parówki z szynki

50

145,0

12,5

4,5

1,1

0,6

0,6

1,2

mięso wieprzowe z szynki (90%), sól, glukoza, skrobia modyfikowana, stabilizatory (octany sodu, cytryniany sodu), aromaty, przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, askorbinian sodu, izoaskorbinian sodu), syrop glukozowy niskoscukrzony, ekstrakty przypraw, sunstancja konserwująca (azotyn sodu)

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Banan

100

88,0

0,3

0,1

23,0

12,0

12,0

0,0

banan

OBIAD

Zupa barszcz biały z ziemniakami

250

129,9

7,7

3,4

10,3

1,1

1,1

0,7

woda, boczek wieprzowy ze skórą 96%, sól, regulator kwasowości: mleczan sodu, cukier, glukoza, stabilizatory: trifosforany, difosforany, polifosforany, fosforany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, ziemniaki (10%), woda, mąka żytnia, sól, czosnek, przyprawy, cebula, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Makaron z serem białym i cukrem

170

281,9

9,3

5,6

38,4

12,6

12,6

0,1

makaron (mąka pszenna), ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych) (25%), cukier, śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Marchewka tarta

60

24,6

0,1

0,0

5,7

2,8

2,8

0,0

marchew

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Chleb wiejski

25

56,8

0,3

0,1

11,8

0,7

0,7

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Szynka drobiowa

20

15,6

0,2

0,1

0,1

0,1

0,1

0,2

filet indyczy 70,4%, woda, białko sojowe, sól, olej rzepakowy, aromaty, białko wieprzowe

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

   

RAZEM

1330,0

44,5

21,2

198,6

113,4

113,4

3,1

-

CZWARTEK 2021-07-29

`

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb krakowski

35

83,7

0,4

0,1

17,5

1,5

1,5

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasztet z indykiem

20

42,6

3,6

1,1

1,0

0,0

0,0

0,3

woda, tłuszcz wieprzowy, mięso z indyka 14%, wątroba z indyka 12%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z indyka 3%, marchew, seler, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy

Ogórek zielony

10

1,5

0,0

0,0

0,4

0,2

0,2

0,0

ogórek zielony

Kakao na mleku

200

153,0

3,0

1,8

26,6

26,1

26,1

0,0

mleko 2% (65%), woda, kakao (2%), cukier

Pomarańcz

100

47,0

0,1

0,0

12,0

9,0

9,0

0,0

pomarańcz

OBIAD

Zupa koperkowa z ziemniakami

250

188,3

9,5

4,0

15,5

2,1

2,1

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki (20%), marchew, śmietana (śmietana 18% (z mleka), kultury bakterii fermentacji mlekowej), koper (4%), pietruszka, seler, por, olej rzepakowy, mąka pszenna, ziele angielskie, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ryż ugotowany

100

88,5

0,2

0,1

19,8

0,1

0,1

0,5

ryż biały, sól o obniżonej zawartości sodu

Kurczak z warzywami po chińsku

130

106,2

0,5

0,2

8,2

1,9

1,9

0,3

filet z kurczaka, marchew (12%), por (10%), pietruszka (8%), seler (8%), pędy bambusa (pędy bambusa 49%, woda) (4%), skrobia ziemniaczana, czosnek, przyprawa do potraw chińskich (nasiona kopru włoskiego, pieprz czarny, goździki, cynamon, sól, kmin rzymski), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Ciasto czekoladowe

50

176,2

8,9

4,2

21,2

12,7

12,7

0,0

cukier, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, woda, kakao, soda oczyszczona (wodorowęglan sodu)

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1171,2

34,8

16,5

169,4

96,8

96,8

1,7

-

PIĄTEK 2021-07-30

`

POTRAWA

G [g]

E [kcal]

T [g]

NKT [g]

W [g]

C [g]

B [g]

S [g]

SKŁADNIKI

ŚNIADANIE

Chleb krakowski

35

83,7

0,4

0,1

17,5

1,5

1,5

0,4

mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól

Masło

5

35,9

4,1

2,6

0,0

0,0

0,0

0,0

śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie

Pasta rybna z tuńczykiem i ziołami

20

21,8

0,7

0,5

0,7

0,7

0,7

0,0

ser biały (mleko, kultury bakterii mlekowych), tuńczyk w sosie własnym (tuńczyk (ryba), woda, sól) (10%), cebula, szczypiorek (1%), natka pietruszki (1%), pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Papryka świeża

10

5,0

0,1

0,0

0,7

0,1

0,1

0,0

papryka

Kawa zbożowa na mleku

200

188,8

3,5

2,1

33,9

29,0

29,0

0,0

mleko 2% (86%), zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy - prażone (4%), cukier

Jabłko

100

52,0

0,2

0,0

14,0

10,0

10,0

0,0

jabłko

OBIAD

Zupa krupnik

250

193,4

7,5

2,6

20,9

1,9

1,9

0,1

woda, tusza z kurczaka, ziemniaki, marchew, kasza jęczmienna (jęczmień), pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu

Ziemniaki ugotowane

100

85,0

0,0

0,0

20,0

0,5

0,5

0,0

ziemniaki, sól o obniżonej zawartości sodu

Kotlet rybny z soli

70

134,1

6,5

3,0

7,9

0,3

0,3

0,2

filet z soli, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), olej rzepakowy, jaja, mąka pszenna, mleko 2%, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Surówka z kapusty białej i koperku

60

28,9

1,3

0,6

4,3

0,6

0,6

0,0

kapusta biała (70%), marchew (10%), papryka, cebula, koper, olej rzepakowy, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz

Kompot owocowy

200

98,4

0,2

0,0

23,8

23,8

23,8

0,0

woda, owoce mrożone w zmiennych proporcjach: truskawki, czarne porzeczki, aronia, śliwki bez pestki (20%), cukier

Jabłko

50

26,0

0,1

0,0

7,0

5,0

5,0

0,0

jabłko

PODWIECZOREK

Drożdżówka domowa z dżemem

60

146,5

4,1

2,1

23,3

8,7

8,7

0,0

mąka pszenna, mleko 2%, jaja, dżem truskawkowy (truskawki (40%), cukier, woda, substancja żelująca - pektyny, substancja zagęszczająca - guma guar) (15%), cukier, masło (śmietanka (z mleka), kultury mleczarskie), drożdże

Herbata

200

77,2

0,0

0,0

20,0

20,0

20,0

0,0

woda, czarna herbata, cukier

Mleko

200

98,0

4,0

2,4

9,4

9,4

9,4

0,0

mleko 2%

 

 

RAZEM

1274,7

32,6

16,0

203,4

111,5

111,5

0,9

-